Egy hét Isztambul

Egy hét Isztambul

Aya Sofia és más múzeumok

2014. október 28. - Réééka

Kedden folytattuk az Óváros felfedezését. Szerencsére a szél nem fújt annyira, az eső is csak néha szemerkélt.

Az Aya (vagy Hagia) Sofia  Isztambul leglátogatottabb látványossága. Itt is hosszú sorokban állnak az emberek, hogy bejussanak, pedig már nincs is főszezon - mi lehet itt nyáron! Nekünk szerencsére van egy több múzeumba érvényes bérletünk amit a hotelban vettünk, így sehol nem kell sorbaállnunk.

Az egykori templomot kétszer építették újra nagy tűzvészek után, az eredeti a IV. században épült. Mai változában a világ 4. legnagyobb temploma, kb. 7000nm. Kevesebb mint 6 év alatt építette több mint 10.000 munkás! A modern török állam kikiáltásakor úgy döntöttek, hogy nem  mecsetként funkcionál tovább, hanem múzeumként látogatható. Próbálják helyreállítani az eredeti állapotokat, a restaurálás még most is tart. Gyönyörű mozaikokat fedeztek fel a vakolat alatt. Láttunk 2 hatalmas gyertyatartót, amit Szulejmán zsákmányolt a Budai Várból!

Mellette található az Archeológiai Múzeum, a Szőnyegmúzeum és a Csempés Kioszk, ezeket is végiglátogattuk. Elsétáltunk a Nagy Bazárig, amely tulajdonképpen egy óriási fedett bolhapiac. Mindent lehet kapni és tömve van turistával. Az utcákon is szinte csak szőnyegbolt vagy kézműves ajándékbolt van mindenfelé és sok helyen a piachoz hasonló módon ajánlgatják a portékáikat és árak sem nagyon vannak feltüntetve.

A magyarokat mindenhol szeretik, és mindenki beszl pár szót, pl. hogy vagy? szervusz, csere-bere vagy szia mia haramia. És a hotelban az egyik concierge-t Attilának hívják, mondta, hogy itt is használatos név.

Általában kebabot eszünk és ayramot iszunk (ez egy picit sós, vizezett joghurtital) és napközben az utcán mindig veszünk friss gránátalmalevet.

Amúgy az árak magasabbak a pesti belvárosi áraknál (belépők, ételek-italok).

Képek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyhetisztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr726841901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beneda 2014.10.29. 08:52:06

Sziasztok!
Már megint remek helyeken jártok.
Nem gondoltam volna, hogy ennyire szép ez az ország.
További kellemes időtöltést!
Itthon minden rendben.
Várjuk a további csodás képeket!

Simulacrum 2014.10.29. 21:50:44

Az első szoborfej kiköpött András!
Úgy látom itt macskák vannak az utcákon, Athénban meg kutyák.
2 gyertyatartó remélem már a bőröndben van!

Réééka 2014.10.29. 22:13:29

@Simulacrum: Kutyák is vannak ám szép számmal! Mindenki eteti őket, jó nagyok. Kis termetűt nem is láttunk még...
Gyertyatartót már feladtuk postán, szépen fog mutatni a nappaliban! ;-)

A.T.S. 2014.10.30. 21:43:25

Én sem gondoltam volna, hogy ilyen szép dolgok vannak arrafelé. Nekem a fejszobrok nem tetszenek, valahogy nem sikerült eltalálni az arányokat. Anya örül, hogy sok jó kép lett rólad/rólatok . Remélem üzleteltetek valami jót ^^
A.T.S.
süti beállítások módosítása