Egy hét Isztambul

Egy hét Isztambul

Mecsetek

2014. október 29. - Réééka

Képzeljétek, ma este visszatértünk a szállodába és már a recepción modták, hogy ne ijedjünk meg, ha bejöttek a szobánkba annak ellenére, hogy kitettül a "Ne zavarjanak" táblát. Ugyanis már 2 napja kint volt, mert több okból sem szeretjük és igényeljük, hogy naponta takarítsák és rendbe tegyék a szobát. Pl. tudjuk, hogy amúgy is rengeteg munkájuk van a takarítóknak, otthon sem cseréljük a törölközőket naponta és nem éppen környezetbarát, és azt sem szeretjük ha átrendezik a fürdőben a holmijainkat. De ilyen vendégeik még biztosan nem voltak, akik 2 teljes napon át nem kértek takarítást és már a szobaigazgató külön kiadta, hogy jöjjenek be. Szóval tiszta törölközők, makulátlanul bevetett ágy és átrendezett fürdőszoba várt minket. De emellett almák és pisztácia, mandula, mogyoró, dió. aszalt barack, aszalt szilva és egy kis füge is. Szóval nem bántuk annyira.

Kinéztem a hotel halljában hirdetett ékszerboltot, ahová be lehet jelentkezni időpontra és ingyen limuzint küldenek értünk. Mondtam Andrásnak, hogy meglephet valami aprósággal. Szerintem pl. a kettőnk egyhavi fizetéséből már kijönne egy hajtű.

Amúgy ma a mozaikmúzeum megtekintése után mecsettúrát tartottunk. Megnéztük Szulejmán (aki Szigetvár ostroma közben halt meg) és Rüsztem pasa dzsámijait. Mindkettő gyönyörű, Rüsztemében nagyon sok a mázas kerámiacsempe, Szulejmáné pedig a puszta méreteivel is lenyűgözi a látogatót, ez a 2. legnagyobb mecset a városban, a hét domb egyikén magasodik. Ő amúgy a dzsámi melett van eltemetve sok másik kiemelkedő személyiséggel együtt.

Most először átmentünk Beyoglu negyedbe, amely a híres Aranyszarv részén terül el Isztambulnak. Ez az igazi pezsgő "bulinegyed" része a 14 milliós metropolisznak. Rengeteg üzlet, étterem és ember. Ma volt az államalapítás ünnepe, így extra sokan lepték el az utcákat. Ide holnap még visszatérünk napközben is, hogy a Galata-toronyból szép képeket tudjunk készíteni a városról.

Íme a mai termés:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyhetisztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr996845403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Simulacrum 2014.10.29. 21:54:00

Az első kép a legjobb. :-)

A.T.S. 2014.10.30. 21:49:35

Micsoda elveitek vannak ^^. A földig lelógó csillár érdekes ötlet. Azok az ételek sütik voltak, vagy sushi, és miért volt mind zöld? Hozhattok valami Szulejmános szuvenírt és eladjátok itthon a sorozatrajongóknak :D. További jó kirándulást.
A.T.S.
süti beállítások módosítása