Egy hét Isztambul

Egy hét Isztambul

Kirándulások Ázsiában

2014. november 01. - Réééka

Tegnap sajnos megint esett egész nap, így a betervezett hajótúrát elhalasztottuk. Reggel el kellett hagynunk a jó kis szobánkat a Four Seasons-ben, mert tele volt a szálloda, így nem tudtunk hétvégére ottmaradni. Ezt persze tudtuk előre, de azért reméltük, hogy mégis sikerül maradni (mindig vannak lemondások ugyanis). Átköltöztünk egy nem messze lévő kis apartmanba, ami kb. akkora, mint a Four Seasons-ben volt az előszoba és a fürdő együtt. Kerestük este a meglepetés bekészítést is, de nem találtuk. Azért nem olyan rossz ez sem, most van egy kis teraszunk a tetőn :-)

Tegnap a Dolmabahce Palotát néztük meg, ami egy fényűző szultáni palota a Boszporusz partján. A fényűzést itt tényleg szó szerint kell érteni, még a fűtőtestek is aranyozottak voltak. Hatalmas kristály csillárok (köztük egy 4,5 tonnás!), perzsa szőnyegek és arany minden mennyiségben.

Ezután átkeltünk hajóval a túlpartra, az ázsiai oldalra. Ne nagy változás volt, hogy nem próbáltak mindenhol behajtani minket a boltokba és éttermekbe, tulajdonképpen egyáltalán nem foglalkoznak itt a turistákkal. Az éttermekben nincs angol menü és nem is beszélnek angolul, az árak is jóval olcsóbbak. Mi azért kézzel-lábbal elboldogultunk. Olyannyira, hogy még egy helyi hamamot, azaz törökfürdőt is kipróbáltunk. Jó kis kaland volt!

A férfi és női részlegek külön vannak. A "törökfürdő" elnevezés kicsit félrevezető, mert valójában medencék nincsenek, inkább egy hatalmas gőzkamrát kell elképzelni középen egy nagy márvány emelvénnyel. Itt jól leizzad az ember, majd jön a kese, azaz az ember aki előbb jól lecsutakol szappanos vízzel és dörzsikendővel, majd utána szappanos masszázst ad. Helyieknek a masszázs általában 20-30 perc, turistákat nem szoktak ilyen sokáig kínozni. A 35-50 eurós óvárosi árak helyett 40 török lírából (kb. 15€) megúsztuk fejenként. Bárcsak Gergő is ott lehetett volna! ;-)

Visszafelé vonattal jöttünk, mindössze egy megálló, de jó hosszú, nem olyan régen építettek egy 1500m méter hosszú alagutat a Boszporusz alatt. Jó mélyen halad, 3 mozgólépcsővel lehet elérni a felszínt.

Szombaton végre jó idő volt (azaz nem esett az eső, csak simán be volt borulva), így elmentünk egy hosszú hajókirándulásra fel a Boszporuszon a Fekete-tenger felé. Kétszer másfél óra az út, közte van egy háromórás megálló egy régi várrom tövében az ázsiai oldalon. A turistákra persze itt is számítanak, rengeteg étterembe próbálják őket becsábítani a kis halászfaluban. A Boszporusz mindkét partján szinte végig paloták, kisebb rezidenciák és nyaralók állnak.

Holnap elvileg még jobb idő lesz (lehet, hogy a nap is kisüt), úgyhogy felmegyünk a Galata-toronyba, hogy búcsúzóul szép képeket készítsünk a városról.

Köszönjük a figyelmet! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://egyhetisztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr776854549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A.T.S. 2014.11.01. 19:04:38

Azért sok épületen látszik a másfajta stílus.Érdekes lehetett a fürdőzés. A túloldalt is sok turista van azért? Holnapra jó utat!
A.T.S.
u.i.: micsoda selfik : D

Simulacrum 2014.11.04. 07:51:57

A fürdős bekezdéseket el sem olvasom!
süti beállítások módosítása